HTML

Én készültem

Mindenről, ami oktatás. Középfokú, felsőfokú, szakképzés, felnőttképzés, nyelviskolák, tanfolyamok. Szubjektív vélemények, javaslatok, ajánlatok és jogsegély diákoknak.

Friss topikok

Címkék

Déja vu – nőnek a tanévkezdés költségei (Ki hitte volna?)

2011.08.10. 21:01 gellertgabor

 


 

A tanévkezdés minden évben remek lehetőség a mindenkori ellenzéki pártnak arra, hogy a mindenkori kormány orra alá dörgölje: tűrhetetlen a beiskolázás költségeinek rohamos növekedése, melynek megakadályozása érdekében semmiféle intézkedés nem történik. Az éppen hatalmon lévő kormány pedig rendre védekezésre és magyarázkodásra kényszerül, hangoztatva, hogy igenis szívén viseli a gyermeküket iskolába írató szülők sorsát. Ebben az évről-évre megismétlődő csörtében alapvetően az ellenzéknek van igaza: mert lehetséges ugyan, hogy a mindenkori kormány tesz valamit a beiskolázás költségeinek csökkentése érdekében, a tény mégis az, hogy a szülőknek egyre mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlniuk.

 

Nem csoda hát, ha az MSZP már augusztus 9-én lecsapott a témára, és Kormos Kata szóvivő aláírásával ellátott közleményt hozott nyilvánosságra az Országos Sajtószolgálat útján. A dokumentum címe ugyan úgy szól, hogy a Fidesz nem segít a beiskolázásban sem, de szóba kerül a benne a devizahitelesek helyzete, az egykulcsos adórendszer, a csökkenő fogyasztás, egyszóval, az MSZP a beiskolázás növekvő költségeit a kormány hibás gazdaságpolitikájának egyenes következményeképpen mutatja be. Mindebben semmi új nincs, így történik immár több, mint húsz esztendeje, minden egyes esztendő augusztusában.

 

Az MSZP javaslata az, hogy a kormány „még az iskolakezdés előtt kártalanítsa azokat a szülőket, akik a 8 hónapja bevezetett igazságtalan adórendszer következményeként kevesebbet keresnek, valamint támogassa a beiskolázást”, mégpedig úgy, hogy „biztosítson az önkormányzatok részére olyan egyszeri támogatást, amellyel segíthetik a rászoruló szülők számára gyermekeik iskolakezdését”. Elnézést, a hibát nem én követtem el, az MSZP Kormos Kata neve alatt jegyzett nyilatkozatának utolsó mondata stilisztikailag hibás, de hát feltűnik ez egyáltalán valakinek? (Helyesen például a következőt kellett volna írni: „..amellyel segíthetik a rászoruló szülőket gyermekeik iskolakezdésének lebonyolításában.”)

 

Megjegyzem egyébként, maga a gondolatmenet logikus, mert tény és való: az iskolakezdés költségeinek ügye és egyáltalán bármiféle, az oktatással összefüggő kérdés mélyen bele van ágyazva az egész gazdaság működési rendszerébe, és noha az MSZP nyilatkozata nem említi, de a nemzetközi gazdaság egészének a működésétől és állapotától sem függetleníthető semmi, ami a magyar oktatásügy világában történik. Ezért a legjobb szándékú kezdeményezések jelentős része is kudarcra van ítélve.

 

Prédikátor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enkeszultem.blog.hu/api/trackback/id/tr143144499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása