HTML

Én készültem

Mindenről, ami oktatás. Középfokú, felsőfokú, szakképzés, felnőttképzés, nyelviskolák, tanfolyamok. Szubjektív vélemények, javaslatok, ajánlatok és jogsegély diákoknak.

Friss topikok

Címkék

A (mini)szoknya rontja az oktatás hatékonyságát?

2011.08.22. 21:58 gellertgabor

 

 
Az Ipswichben található Northgate Gimnáziumban a jövőben a lányok nem hordhatnak szoknyát. A döntés talán nem is lepte meg a város lakóit, ahol is immár a harmadik tanintézményben vezetnek be hasonló tilalmat. Korábban a Kesgrave Gimnázium és a St. Albans Gimnázium vezetése tiltotta meg a lánytanulóknak a szoknyaviseletet. Akkor a szülők egy része ugyan tiltakozott a gyermekeik „szabadságát korlátozó” rendszabály ellen, más részük viszont helyesnek ítélte a lépést.  
 
A Northgate Gimnázium igazgatója, David Hutton, a döntést megindokolva kijelentette: az elmúlt időszakban egyre gyakrabban esett meg, hogy haza kellett küldeni lánytanulókat, mert olyan rövid szoknyában jelentek meg az iskolában, amit a tanárok elfogadhatatlannak tartottak. No de kinek mi az elfogadhatatlan ebben az ügyben? Gondolom, mivel nincs az a tantestület, amely ebben (vagy bármely más) kérdésben egyetértésre jutna, ezért inkább általában betiltották a szoknyaviseletet. Szegény fiúk. De az igazgató szerint: „Az iskolánkban elvárjuk a diákoktól, hogy megfelelően viselkedjenek, keményen tanuljanak, és tartsák be az előírásokat és szabályokat.”
 
„Cserében pedig színvonalas oktatást kapnak, és a tanulás szempontjából kedvező környezetben bővíthetik ismereteiket – folytatta a Northgate Gimnázium igazgatója -, és mindennek következtében a nagy többség olyan ismeretekre és képességekre tehet szert, melyek jelentősen bővítik lehetőségeiket a későbbiekben.” David Hutton arról is beszélt, hogy régóta igyekeznek a lánytanulókat, sőt a szüleiket is jobb belátásra bírni, számos alkalommal haza is kellett küldeni diákokat, hogy átöltözzenek, más esetekben az iskola „saját tulajdonú szoknyáit” kellett a gyerekekre ráadni, de a probléma nem oldódott meg, így hát nem volt más megoldás, mint a mostani radikális intézkedés. Melytől – mármint a kizárólagos nadrágviselettől – azt várja az iskola vezetése, hogy „a tanárok idejét és erejét arra fordíthatják, hogy a lehető legszínvonalasabb képzést nyújtsák a diákoknak”.
 
És bizony a miniszoknya kedvelőinek rossz hír, de mint a Northgate Gimnázium igazgatója közölte, a másik két ipswichi tanintézményben, melyekben a szoknyaviselet tilalmát korábban bevezették, „jelentősen javultak a körülmények”. A meghozott döntés ellen pedig csupán két szülő tiltakozott – közölte az igazgató, hozzátéve, hogy közülük is az egyik „pénzügyi okokkal” indokolta ellenkezését (feltehetően arra gondolva, hogy nadrágokat kell venni a lénygyereknek), a másik pedig nem volt tisztában azzal, mekkora erőfeszítéseket tett az iskola vezetése a probléma megoldása érdekében. (Az előbbi esetben az iskola vezetése anyagi segítséget ajánlott fel a szülőnek.)
 
Lehet persze ezen az egészen humorizálni, nevezhetjük vaskalaposnak az igazgatót, és sajnálhatjuk a fiúkat, akik az iskolájukban csupa nadrágot viselő lánnyal lesznek kénytelenek a jövőben együtt tanulni. De az intézkedés, még ha túlzónak tűnik is, szépen illeszkedik a kormányzat oktatáspolitikai elképzeléseihez, melyek egyik legfontosabb eleme az iskolai rend és fegyelem erősítése Angliában.
 
Prédikátor

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enkeszultem.blog.hu/api/trackback/id/tr953172034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása