HTML

Én készültem

Mindenről, ami oktatás. Középfokú, felsőfokú, szakképzés, felnőttképzés, nyelviskolák, tanfolyamok. Szubjektív vélemények, javaslatok, ajánlatok és jogsegély diákoknak.

Friss topikok

Címkék

Fókuszban a matek - Nagy-Britanniában

2011.08.10. 20:58 gellertgabor

 


A kormányzó Brit Konzervatív Párt a napokban nyilvánosságra hozott egy jelentést, melynek készítői leszögezik: a 16-18 éves angol fiataloknak kötelezővé kell tenni a matematika tanulását. A dokumentum még a legutóbbi brit parlamenti választások előtt született, most azonban hivatalos rangra emelkedett, miután Michael Gove oktatási miniszter is kifejezte egyetértését a jelentésben foglalt megállapításokkal. Az utóbbi években ugyanis az angliai diákok nemzetközi összehasonlításban is igen csak rossz teljesítményt nyújtottak matematikából. 24%-uk még a legalapvetőbb számolási feladatok elvégzésére is képtelen! Jó ideje erősödnek azok a hangok, amelyek rámutatnak: Anglia versenyhátrányba kerülhet, amennyiben nem fektet nagyobb súlyt a számtani és mértani ismeretek oktatására. Ugyanis például a legtöbb ázsiai országban tanuló diák igen komoly matematikai tudással rendelkezik.

 

Hogyan is állunk a matematika oktatásával idehaza? Jobban, mint az angolok, hiszen nálunk 18 éves korig minden diák tanulja a matematikát, és az érettségin is kötelező tantárgy. (Kivételek azonban akadnak: egyre gyakrabban esik meg, hogy diákok orvosi igazolással bújnak ki a matek tanulása alól. A jelenség – mármint hogy valaki nem lusta, de egyszerűen képtelen eligazodni a számok és mértani idomok világában – még nem oly elterjedt, mint például a diszlexia, de bizony létezik.) A magyar diákok általában jól szerepelnek a nemzetközi matematikai felmérésekben vagy épp a diákolimpiákon – habár érzékelhető a tudásszint némi csökkenése, és a tantárgy presztízse sem a régi.

 

A matek valóban nem könnyű tárgy – diákoktól gyakran hallani, nem értik, miért kell nekik mindenfajta másodfokú egyenletekkel, logaritmusokkal meg gyökvonásokkal bajlódniuk. Íme, a magyarázat, amelyre a Brit Konzervatív Párt jelentése is rámutat: azok az országok, amelyekben magas szintű a matek oktatása, jobb gazdasági teljesítményt nyújtanak. Éspedig azért, mert aki sokat gyötörte magát diákkorában a számtani és mértani feladatok megoldásával, találékonyabb, okosabb és kreatívabb emberré válik. Saját tapasztalataim alapján állíthatom: a képtelenül bonyolultnak tűnő matek feladatok megoldása soha nem felesleges. Bármely szakterületen dolgozzék is valaki, az alapos matematikai tudás mindenképpen a javára válik.

 

Prédikátor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enkeszultem.blog.hu/api/trackback/id/tr33144492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása