HTML

Én készültem

Mindenről, ami oktatás. Középfokú, felsőfokú, szakképzés, felnőttképzés, nyelviskolák, tanfolyamok. Szubjektív vélemények, javaslatok, ajánlatok és jogsegély diákoknak.

Friss topikok

Címkék

Magyar fiatalok sikere az űrkutatásban

2011.10.02. 19:58 gellertgabor

 

CoCoRAD: teljes siker!
Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2011.09.29 07:35.
 
A magyar CoCoRAD diákcsapat svédországi ballonkísérletét az időjárás csak késleltetni tudta. A mérések kitűnően sikerültek.
Szeptember 27-én (kedden) küldetésünk teljes sikerrel zárult! A BEXUS-12 ballon felbocsátásához a 3 órás visszaszámlálást délelőtt tízkor indították el hivatalosan, amikor megkezdtük az indulás előtti előkészületeinket: kiolvastuk a Pille dózismérőket, felszereltünk egy friss elem egységet, rögzítettük a kísérlet főbb részeit alaposan a gondolához.
Ezt követte egy kommunikációs teszt, majd pedig mintegy tíz óra várakozás, mivel az időjárás sokáig elég kedvezőtlenül alakult. Idegőrlő tíz óra volt! Délelőtt esett az eső, aztán pedig feltámadt a szél. Estig kellett várnunk, amikor még mindig túl erős szél fújt a svédországi Kiruna melletti Esrange bázis felett. Már éppen úgy tűnt, hogy meg akarják szakítani az egész műveletet, amikor a szél ellenére mégis belevágtak az indításba. Kigördült a hatalmas Hercules nevű gép a gondolával az indítási pozícióba, és elkezdték fújni az óriási ballont.
Innen már nem volt visszaút. Egészen besötétedett, mire útnak indult.
Csodálatos érzés volt látni repülés közben, aztán pedig figyelni, ahogy érkeznek az első mérési adatok. Minden rendszer hibátlanul működött! Egy év munkáját láthattuk most valóra válni, ami nagy büszkeséggel töltött el bennünket. Nagyjából este 11 óráig repült a ballon, mintegy két órán keresztül, 27,6 km magasságban, mikor levágták. Nem sokkal éjfél előtt landolt Finnországban. A tervek szerint csütörtök folyamán visszakapjuk a gondolát, mert szerencsékre nem vízben landolt, habár nagyon közel ért földet egy tóhoz.
ZáboriBalázs
CoCoRAD csapatvezető, cocorad.kfki.hu
 

 

Magyar sikerek a sztratoszférában
Megjelent: 2011.09.29. 10:34 | Frissítve: 2011.09.29. 10:34
Sikeresen hajtotta végre egy magyar diákcsapat svédországi ballonkísérletét 27 km magasságban.

(CoCoRAD)
Zábori Balázs a CoCoRAD csapatvezetője örömmel hozta nyilvánosságra az Űrvilág űrkutatási hírportálon, hogy szeptember 27-én sikeresen fejezték be küldetésüket.
Ballonjukat, mely a BEXUS-12-re hallgatott 3 órás visszaszámlálást követően délelőtt tízkor indították el a Kiruna melletti Esrange bázisról. Ezután a ballon megállíthatatlanul emelkedett a sztratoszférába.
A szerkezetet TriTel és Pille dózismérőkkel szerelték fel, mellyel az ESA - Európai Űrügynökség - ballonprogramjának keretén belül a kozmikus sugárzással kapcsolatos kísérleteket végeztek.
A ballon nagyjából este 11 óráig repült, és két órán keresztül tartózkodott 27,6 km-es magasságban.
A magyar csapat, mely tehetséges magyar egyetemistákból áll az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet és a soproni Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet és a Gazdaságtudományi Egyetem támogatásával indult útnak.
A csapat további kísérletekben is részt vesz. Az Európai Űrügynökség pedig már kiírta a következő pályázatot a következő ballonkísérletben való részvételre.
Ha érdekel a csapat beszámolója a kísérletről, itt olvashatod el: Űrvilág.   
 
 
 Prédikátor
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enkeszultem.blog.hu/api/trackback/id/tr323272684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása